lördag 2 januari 2010

Gott nytt år!

Nyår i Sydney. 6 miljoner dollar, 15 månader av förberedelse, 1,5 miljoner turister: allt för ett 12 minuter långt spektakel vid midnatt den sista december. Syntes jag i tv? Stod på västra sidan om bron och såg raketer och rök virvla runt i luften. Stjärnglitter regnade ner från bron över floden som skiftade i alla tänkbara färger. Det var hätfigt, men kanske inte så mäktigt som jag tänkt mig. Kändes aningen kort och snopet.


(Harbour Bridge och operahuset var huvudskådeplats för fyrverkeriet)


Men en upplevelse var det i alla fall. Stämningen i staden var magisk. Tog en åktur längs floden på eftermiddagen och såg folkmassorna bänka sig längs flodbanken med tält, picknickskorg och flitar. De som väntade längst fram hade stått där sedan kvällen innan.

Själv spenderade jag kvällen och natten på i en lägenhet med perfekt utsikt över bron och operahuset tillsammans med nya och gamla bekantskaper. Promenerade "hem" längs de öde gatorna framåt småtimmarna, och fascinerades över hur miljoner människor bara kan försvinna så snabbt.

***

God jul!

Julafton i Coffs Harbour i klassisk Aussie-style. Tog ett dopp vid stranden, åt choklad på en stormig klippa med utsikt över havet, åkte berg-och-dal-bana på ett kringresande tivoli. Fick en mjukishund i julklapp av en säkerhetsvakt. Tog nattbussen till Sydney.


Spenderade en vecka i Sydney mellan jul och nyår och fick sjuka fötter av att promenera upp och ner längs med gator och parker. Operahuset, Harbour Bridge, stränderna i Manly, Glebe... Åkte färja, buss och tåg. Förbannade mig över det evinnerliga regnet och återvände till lägenheten med våta skor nästan varje kväll. "Årets regnigaste vecka", antagligen. Förstås, och nu skiner solen i Perth.

En dagstripp till närliggande Blue Mountains gav en välbehövlig paus. Fantastiska vyer och branta klippväggar. Gick ner längs med hundratals trappsteg i en halv timme och åkte världens brantaste tågbana upp tillbaka. (bilden från tåget, Three Sisters i bakgrunden)


Höjdpunkter i Sydney:
En fantastisk musikal-opera-show i operahuset med Sara (bilden), bananbröd med kaffe längs en mysig gata i Newtown med Lauren och Josh, ett besök bland dugongerna och hajarna i Sydneys akvarium, en tupplur på gräsmattan uppe vid North head med utsikt över hela staden, en dubbelsäng endast för mig själv för tre nätter.


Inte så trevliga minnen:
Kackerlackan under soffan (uff, borde ha vant mig vid det här laget) känslan av att gå omkring i jeans efter så många dagar i shorts, våta fläckar på kameran av regnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar